Annaberg-BuchholzAnnaberg-Buchholz

Dit fraaie stadje met zo'n 20.000 inwoners in het "Oberen Erzgebirges" is niet alleen een bezoek meer dan waard maar het is ook prachtig centraal gelegen in het Ertsgebergte, niet voor niets wordt het stiekem gezien als de hoofdstad van het Ertsgebergte. Het kuuroord Seiffen met zijn traditionele Houtsnijkunst ligt een uurtje rijden naar het oosten, Chemnitz met z'n winkels en theaters ligt 40 minuten naar het noorden, Schneeberg en het stuwmeer Eibenstock liggen een half uurtje naar het westen en naar het zuiden, 20 minuten rijden, ligt het lucht-kuuroord Oberwiesenthal en de Fichtelberg, de hoogste berg in de omgeving met daarbij een prachtig skigebied. Annaberg-Buchholz is ook bekend van de wiskundige Adam Ries die aan de basis stond van de moderne wiskunde.

Mijnbouw en museum
Zoals zoveel stadjes en dorpen is ook Annaberg-Buchholz ontstaan uit de mijnbouw. Het museum tegenover de St. Anna kerk, het "Ertsgebergte Museum" laat in een interessante tentoonstelling zien hoe dit allemaal is ontstaan. In het museum komen ook zaken over de houtsnijkunst en het kloppeln (een soort borduren) aan de orde. Een toegangskaartje geeft ook recht op toegang in een zilvermijn. Overigens is de mijnbouw zoals bekend sterk teruggelopen. In het museum wordt rond 1500 nog gesproken over een "zilverschat" van 225.000 kg. Zo rond 1850 liep dit terug tot maar 5.000 kg.

Het Stadscentrum
Het romantische stadscentrum, de "Altstadt", is prachtig en is de centrale plaats in de stad. Hier wordt tijdens de kersttijd ook een van de mooiste kerstmarkten van het Ertsgebergte gehouden en tevens vindt hier de jaarlijkse afsluitende bergparade plaats op de vierde advent, een hele happening. Een ander belangrijk feest is de "Annaberger Kät", spreek uit Kett in het Nederlands. Dit grote volksfeest vindt ieder jaar plaats 14 dagen na Pinksteren. Meer dan 100 kermisattracties zijn dan te bewonderen, en ook de gastronomie komt ruim aan bod. Het feest trekt honderdduizenden bezoekers uit de gehele regio en behoort tot de oudste volksfeesten van Duitsland. Rondom de marktplaats lopen de straatjes omhoog en omlaag en er is veel te ontdekken, zoals intieme café's, bijzondere winkeltjes, mooie gevels, kerken en prachtige doorkijkjes.


Een Pleintje in de oude stad van Annaberg

Laat Gotische St. Anna Kerk
Er zijn een paar bijzondere kerken in Annaberg, met name de St. Annakerk die letterlijk boven de stad uittorent is een bezoek meer dan waard. Deze laat Gotische Hallen-kerk met een toren van 78 meter hoog is gebouwd in 1499 en is het symbool van de stad geworden. De kerk en toren kunnen bezocht worden. Het uitzicht vanaf de toren is fantastisch. Tijdens de kerstperiode worden in deze kerk bijzondere muzikale concerten gegeven, zo ook op kerstavond.

St Marien Bergkerk
In een klein zijstraatje van de centrale marktplaats is een bijzonder kerkje te vinden, het is de Bergkerk St. Marien. Dit kerkje werd gebouwd in 1511 en heeft een bijzondere geschiedenis. Deze kerk werd tot 2 maal toe beschadigd door brand en is in 2005 na een omvangrijke verbouwing weer in ere herstelt. Het interieur is erg mooi en het bijzondere aan deze kerk is beeldengroep die het kerstverhaal uitbeelden. Al deze bijna manshoge beelden zijn door lokale houtsnij kunstenaars vervaardigd en bekostigd door de inwoners van de stad. Op het moment van schrijven ontbreken er nog vier beelden die de komende jaren, en ieder jaar op de 1e advent, bijgeplaatst zullen worden. Het kerkje is dagelijks geopend van 11 tot 5 uur. Toegang is gratis, foto's maken kost twee euro.

De Pöhlberg
Bij een bezoek aan Annaberg kan het bestijgen van de 834m hoge Pöhlberg niet ontbreken. dit bestijgen kan overigens behalve wandelend en fietsend natuurlijk ook met de auto gedaan worden. Het bergrestaurant bovenop de berg biedt gerechten uit de lokale keuken en de direct eraan gebouwde toren, gebouwd vanwege het 400 jarig bestaan van de stad, kan beklommen worden. Achter het hotel is een biertuin met mooie vergezichten over de stad. Verder op en om de berg zijn er diverse wandelpaden.


Berghotel de Pöhlberg in Annaberg-Buchholz

Naast de hierboven genoemde activiteiten is er uiteraard nog veel meer te doen. Op de Duitstalige website www.erzgebirge.de vindt u nog veel meer activiteiten en festiviteiten in en om de stad.