ZwönitzZwönitz

De eerste vermeldingen van dit stadje in het Ertsgebergte gaan terug tot het jaar 1160. Zwönitz is de buurstad van Lößnitz en is centraal gelegen in het Ertsgebergte tussen de stadjes Stollberg, Aue, Annaberg en Schneeberg. Het stadje heeft een aantal mooie vakwerkhuisjes die hun oorsprong vinden bij boeren uit Franken die zich hier gevestigd hebben. Tegenwoordig wonen hier ongeveer 12.000 inwoners. Opvallend in dit stadje zijn de vele verschillende typen huizen, jugendstill villa's en bijzondere geveltjes.

Talrijk zijn de getuigen uit het mijnbouw verleden. Al in het jaar 1130 werd ijzererts gewonnen en verwerkt. Rond 1500 had Zwönitz de status van mijnbouwstad wat ze veel privileges gaf. Het vriendelijke stadscentrum heeft een kleine marktplaats met daarin een bijzondere zuil, een postmijlen zuil uit het jaar 1727. Op een paar honderd meter afstand van de zuil staat het prachtige Trinitatis kerkje. Aan de andere kant van de marktplaats is het raadhuis met de toren waarin zich vier draaiende figuren bevinden: Een boerin, een mijnwerker, een monnik en een schoenmakers leerling.


Het centrum van Zwoenitz

Zoals de meeste plaatsen in het Ertsgebergte zijn ook hier vele kilometers wandelpaden te vinden naar vele bezienswaardigheden in de directe omgeving. Op de eerste advent wordt hier de jaarlijkse kerstmannen parade gehouden en de traditionele bergparade. Verder zijn er diverse musea met diverse interessante en afwisselende tentoonstellingen.


Trinitatiskerk Zwoenitz

De officiële website van Zwönitz biedt naast informatie voor de inwoners ook interessante info voor bezoekers. Kijk voor meer informatie op www.zwoenitz.de